Studentenrestaurant bezet door Kollektief Sans-Papiers

Op dinsdag 13 maart heeft een aantal actievoerders het studentenrestaurant op de campus bezet. Alleen op vertoon van studentenkaart of personeelskaart mocht men het restaurant betreden.

Hoewel de inmiddels 61 dagen durende hongerstaking zich bijna op de VUB-campus Etterbeek afspeelt, blijft het hele gebeuren voor veel studenten toch een ver-van-mijn-bedshow. Om daar verandering in te brengen, organiseerde het Kollektief Sans-Papiers in samenwerking met COMAC op 13 maart een ludieke sensibiliseringsactie aan het studentenrestaurant.

Om 12u00 verzamelden de actievoerders zich voor de hoofdingang van het restaurant. Wegens overbevolking in het restaurant gingen de grenzen dicht. Alleen de ‘bevolking’ van de VUB mocht op vertoon van hun identiteitsbewijs, zijnde hun studentenkaart, naar binnen. Anderen werden onderworpen aan een vragenlijst. Uit het succesvol beantwoorden van deze vragenlijst zou moeten blijken wie er wel of niet goed genoeg geïntegreerd was om het restaurant eveneens te kunnen betreden. Enkele vragen: “Wie is de architect van gebouw M?”, “Wat is het bekendste citaat van Henri Poincaré?” of “Wat staat er vandaag op het menu in het restaurant?”.

De bedoeling van de actie was tweeledig: bewustmaking en handtekeningen verzamelen voor een petitie die meer druk moet uitoefenen op de regering om een oplossing te bieden. “Gisteren haalden we zo’n 100 handtekeningen op, de dag daarvoor 150. Samen met de reeds verzamelde online handtekeningen staat de teller nu op ongeveer 450. Dat we dit bereikt hebben op slechts drie dagen, is indrukwekkend”, aldus Alexandra Ooms, één van de leden van het collectief. Over het verloop van de actie is Ooms positief gestemd: “De reactie van de studenten waren wisselend, maar over het algemeen waren ze begripvol. Ook van de VUB-security hebben we geen klachten mogen ontvangen.”

De lang uitgebleven mediastroom lijkt tevens eindelijk op gang te komen. Na de persconferentie van vorige week vrijdag, zijn er verschillende nieuwsberichten verschenen in verscheidene kranten en op nieuwssites. Bovendien is er een korte documentaire in de maak van Bleri Lleshi. Hij volgt Rita, de arts die de sans-papiers bijstaat en haar dochter Mara, die actief is bij COMAC en het Kollektief Sans-Papiers. “Met de documentaire wil ik een beeld schetsen van het belang van engagement en hoe mensen zelf actie kunnen ondernemen. De overdracht van engagement van moeder op dochter vormt een interessante invalshoek”, aldus Lleshi. De documentaire zal via internet en sociale media verspreid worden. Tegen volgende week zou hij te zien moeten zijn.

0 Comment