Rockrace 2012: De tweede preselectie

Onze verslaggever trok dinsdag, 6 maart, naar het het Rits Café voor de tweede preselectie van de Rockrace.

Door Piet Van de Velde

Crap Salad

Duizend inleidende mopjes zouden kunnen gemaakt worden over hoe de naam de lading dekte, maar professioneel als we zijn op De Moeial, weerhouden we ons zelf van dergelijke grapjes. Crap Salad is zonder twijfel een grote ster aan het kampvuur van Chiro Whateverdersem, maar daar stopt het dan ook. Crap Salad zou zijn gitaar beter in het kampvuur gooien, dan er onverdienstelijke pogingen mee ondernemen om muziek te maken. Het akoestisch gejengel werd aangevuld door teksten in het soort Engels waarvan zelfs Filip Joos zegt: “Manneke, that can go alot better.” De verdedigers van Crap Salad mogen misschien zeggen: “Hij durft het toch maar”, maar het niet durven was waarschijnlijk een nobeler optie geweest.

Wavemaker

Vanaf de eerste noot merkte iedereen op dat Wavemaker goed heeft opgelet bij de laatste lichting van Britse rockgroepen en dat heeft hen geen windeieren gelegd. We hoorden flarden Bombay Bicycle Club, maar ook wat Death Cab for Cutie (US). Het potentieel in deze groep is groot, maar ze moeten het nog weten om te zetten naar strakke songs. Nummers zijn soms volgepropt met ideeën, waardoor het soms nog wat chaotisch overkomt. Na een volledige set waren we volledig overtuigd dat binnen dit en een jaar Wavemaker gemakkelijk een finaleplaats zou kunnen veroveren, maar dat er nog een beetje werk aan de winkel is.

Float Fall

Met een finaleplaats in Humo’s Rockrally kreeg Float Fall de stempel van favoriet mee voor deze voorronde. De verwachtingen losten ze ruimschoots in en dit ondanks een paar kleine fouten van de geluidstechnicus. Het optreden van Float Fall hoort bij de beste optredens in een voorronde van de Rockrace ooit. Echter, zoals te lezen in elke review van hen: ze blijven schatplichtig aan The XX. Uit het handvol songs dat ze speelden, zouden er minstens drie moeiteloos op de radio kunnen gedraaid worden. We kunnen nu al redelijk veilig stellen dat ze ook in de finale de te kloppen favoriet zullen zijn. Nog een klein minpuntje: 30 minuten Float Fall is misschien nu nog een beetje te veel van hetzelfde. De goesting ontstaat dan wel eens om een uur lang naar garagerock en lo fi noise te luisteren.

Winnaar: Float Fall
Plaats: Rits Café, 6 maart 2012

0 Comment