Rockrace 2012

Verslag eerste voorronde

Op 27 februari ging de eerste voorronde van de Rockrace door. Plaats van gebeuren: KultuurKaffee. De Moeial was erbij.

Door Piet Van de Velde

Dorian & The Grays

Dankzij hun halvefinaleplaats in die andere rockrally, kon Dorian & The Grays moeiteloos de favorietenrol claimen. Veelbelovend openen deden ze echter niet. De eerste song was een amalgaam dat – mits wat goodwill – aanleunde bij The Wombats, maar in alle eerlijkheid kon het zelfs een worp van Freaky Age zijn. De ingrediënten van de typische Britse rock anno 2004 waren allemaal aanwezig, maar smaken deed het niet echt. Bij de volgende nummers was er geen groei of verbetering merkbaar. Ze konden echter wel aantonen dat ze niet enkel Britse rock overbodig konden laten klinken: ze herhaalden die truc ook met ‘classic’ rock (overigens het tweede lelijkste woord voor rock). Het enige memorabele moment van de show was het tevergeefs vragen naar vier pintjes voor de vier bandleden. De eerste groep van de eerste voorronde stelde alvast zwaar teleur.

Bamboo Avenue

Het lelijkste woord voor rock blijft ska. Grif toegegeven, The Clash (circa Sandinista!) kon het experiment nog wel aan en op bepaalde momenten geraakte The Happy Mondays er ook nog mee weg, maar voor het gros van de groepjes is de beste speelplek vlak voor een vuurpeloton. Bamboo Avenue kon dus aan een loodzware opdracht beginnen en ook hier liep het snel mis: een onderste snaar begaf het al vroeg tijdens hun set. Echter werd de jury op dat moment aangenaam verrast door het kunnen van Bamboo Avenue. De groep zette een jam in om de technische problemen wat de camoufleren en dat kunstje overtuigde de jury. Let goed op, alle leden van Bamboo Avenue zullen hun tenen mogen kuisen als ze in de finale een podiumplaats willen veroveren. Ook wil ik de hoop uitdrukken om meer originele songs te horen en liefst een strakkere – als er geen technische problemen zijn – setlist.

Your Countdown

Tussen genialiteit en gek gedrag loopt er maar een flinterdunne lijn en Your Countdown was gezond gek. Your Countdown is niets meer dan een jongen met een mac. Muzikaal was het zeker en vast geen hoogvlieger. Zowel op technisch als op creatief gebied geraakte het nooit echt van de grond. Het eenmansproject is echter wel een showbeest eerste klasse. Het charmerende enthousiasme was goed voor wel een aantal bisnummers en won zowel de harten van de jury als die van het publiek, maar het was wel duidelijk dat er geen plaats voor hem was op deze rockrally. De gehele jury en organisatie achter de rockrace wil wel niet dat Your Countdown ooit stopt met liveshows geven: de passie waarmee hij van de ene naar de andere kant van het podium zoefde, is ontegensprekelijk uniek.

Winnaar: Bamboo Avenue
Plaats: KultuurKaffee, 27 februari 2012

0 Comment