Sans-papier naait mond dicht

Na 55 dagen hongerstaking gaat het bij de sans-papiers van kwaad naar erger. Gisterenavond heeft een van hen, op eigen initiatief, zijn mond dichtgenaaid. Een ultieme schreeuw om meer aandacht.

Dat raakte vanmiddag bekend op de persconferentie. De hongerstaking is al bezig sinds 14 januari. De sans-papier in kwestie is de 20-jarige Jamal Jaoudi, van Marokkaanse afkomst. Toen hij elf was, verstopte hij zich onder een vrachtwagen en vluchtte van zijn geboorteland Marokko naar Spanje, de armoede ontvluchtend. Via Frankrijk en Nederland kwam hij in België terecht, waar hij nu al sinds 2008 verblijft. Terugkeren is, ook voor Jamal, geen optie.

In een brief zette Jamal zijn beweegreden uiteen. Die is hier na te lezen. “We zijn stervende en er is nog geen enkele autoriteit die iets heeft gedaan voor ons. Jullie wachten tot er doden vallen vooraleer iets te ondernemen.”

“We willen niet meer leven in een doodlopend straatje. Ik wil niet leven als een dier. Er zijn hier 23 mensen die, na 55 dagen hongerstaking, nog steeds lijden. Dat is onrechtvaardig, en daarom naai ik mijn mond toe. We willen enkel het recht op een waardig leven en de erkenning dat wij mensen zijn.”

Jamal is niet de enige die de wanhoop nabij is. Het gerucht gaat dat er sans-papiers zijn die zelfs benzine willen drinken.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block, liet al weten “niet buiten de wet te zullen treden.” Studenten ter plekke hadden het al snel over “legale moord.”

Een fotoreportage is hier te bekijken.

0 Comment