VUB’s muziekscène: Young Colour

In een poging om de gestereotypeerde laissez-fairehouding van de gemiddelde Brusselse student tegen te spreken, zocht en vond de Moeial op onze campus geresideerde en boeiende bands, actief in het hele land en ver daarbuiten. Geef uw ogen de lust en leg vervolgens uw oren te luister aan de kleurrijke muziek van Young Colour, dat evenwichtig balanceert tussen psychedelische pop en murmelende ritmes.

Door Paola Verhaert

d.M.: Wie of wat is Young Colour?

Young Colour bestaat uit twee personen. We spelen een mix tussen elektronische en organische muziek. Zo proberen we een beetje het experimentele te mengen met popelementen.

Jullie zijn geen onbekenden voor de gemiddelde Brusselse concertganger. Jullie stonden al in KultuurKaffee, de finale van de Rockrace in AB en op Central Park Festival. Hebben die optredens belangrijke aanbiedingen opgeleverd?

Die eerste optredens waren eerlijk gezegd niet echt denderend. Toen speelden we onder een andere naam die ik hier niet ga vernoemen. Laten we zeggen dat we het nu bij Young Colour houden. We hebben eigenlijk twee keer meegedaan aan de Rockrace, de wedstrijd voor Brusselse studenten, maar de eerste keer is niet zo goed afgelopen, hoewel we toen ook in de finale stonden. Toen zijn er tijdens het optreden versterkers ontploft en is er totale chaos ontstaan. Daar konden we niet veel aan doen, maar heel ons optreden is er wel door in het honderd gelopen. Met boegeroep tot gevolg.

Trauma’s aan overgehouden?

Nee, dat valt wel mee. Dat hoort er nu eenmaal bij als experimentele muzikant. Je leert ermee leven. Dit jaar spelen we opnieuw op Central Park Festival en deze keer mogen we openen tussen de echte bands, omdat we hun wedstrijd vorig jaar hebben gewonnen. Het begint nu wat te lopen. Op 15 december staan we in Trix met Teme Tan, daar ben ik wel benieuwd naar. We hebben ook net een optreden met NewVillager achter de rug, een zeer interessante band trouwens. Er staan ook optredens in Brugge op het programma, maar dat is pas voor in februari of maart.

Het is wel zo dat jullie weg naar succes geplaveid is met optredens. Is dit voor jullie de beste manier om jezelf te promoten, in plaats van campagne te voeren via sociale media?

Ik kan de band niet als een product verkopen, door bijvoorbeeld een biografie te schrijven waarin staat dat je het ábsoluut moet horen. Ik wil gewoon de muziek overbrengen zodat de mensen zelf een oordeel kunnen vellen.

Tot nu toe blijft een EP of album van Young Colour achterwege. Zijn er al plannen om iets uit te brengen?

Ja, zeker, maar we hebben nu, zoals je zelf zei, veel optredens gepland. We zijn ook bezig met wedstrijden, zo staan we in de finale van Rockvonk, wat ook veel tijd in beslag neemt en waardoor we niet echt tijd hebben om op het gemak die plaat te maken. We gaan sowieso wel een reeks EP’s uitbrengen in de toekomst. Het plan zou zijn om elke EP als een geheel te benaderen, maar de verschillende EP’s moeten niet noodzakelijk dezelfde sound hebben. Maar dat is nog toekomstmuziek.

In de virtuele wandelgangen wordt gefluisterd dat Young Colour muziek maakt onder de term ‘chillwave’. Sta je hier achter of walg je van dit soort nieuwe terminologieën?

Ik wil niet echt geassocieerd worden met het ding dat chillwave is. Ik ben er wel gewaar van. Ik vind de bands interessant, maar ik distantieer me wel van dat hele blogwezen. We zien ons ook niet als een indieband, het gaat meer over de muziek en over het creëren van sfeer, maar niet echt over het striken van een bepaalde pose.

Een vergelijking met Animal Collective kan wel beschouwd worden als een compliment. Jullie zijn fan?

Ja, dat is inderdaad een compliment. Zeker omdat we allebei fans zijn van Animal Collective. Ik zou mezelf zeker nooit vergelijken met Animal Collective, omdat zij iets heel origineels doen. We willen wat zij doen niet nadoen. Wat ik het leukste vind aan hen is dat zij hun eigen ding doen en zich niets aantrekken van de buitenwereld. Ze staan echt op zich als een origineel ding.

In dat motto kan je je wel vinden?

In dat opzicht zou ik mezelf wel willen vergelijken met Animal Collective. Ik snap ergens wel waarom mensen ons zouden vergelijken, maar we zijn uiteindelijk nog steeds op zoek naar onze eigen sound. We zijn nog een jonge band en er is nog een lange weg te gaan.

Young Colour is nog jong.

Ah, I see what you did there.

0 Comment