VUB-studenten op het nippertje verkozen in Bast

Voor veel VUB-studenten was het vreemd opkijken toen ze vernamen dat er studentenverkiezingen bezig waren. November is volgens de traditie van de Vrije Universiteit Brussel immers niet echt de maand waarin die gewoonlijk doorgaan. Het ging hier echter over een vreemde eend in de bijt: de verkiezing voor de Brusselse Associatie-Studentenraad (Bast), bestaande uit de VUB en zijn associatiepartner, de Erasmushogeschool Brussel.

Om praktische redenen zijn die verkiezingen naar een later tijdstip verschoven. De verkiezingen voor de overige organen, zoals de Onderwijsraad, de Raad van Bestuur en de plenaire, gaan dus gewoon in de lente door. Dat is eveneens een verklaring voor de geruisloze Bast-campagne. De reeds verlaagde kiesdrempel van tien procent werd dan ook maar net gehaald. “Het was de bedoeling om het zo nipt te laten worden”, aldus Joerie Lersberghe, voorzitter van de VUB-studentenraad. “We hebben opzettelijk zo weinig campagne gevoerd om verwarring, die nu toch al een beetje de kop opstak, te vermijden.”

XL Air

De inhoudelijke invulling van de overkoepelende studentenraad is altijd een oud zeer geweest. Ook nu is het nog niet echt duidelijk wat Bast precies moet gaan doen. “Sowieso moet het een overlegplatform voor de VUB, de Erasmushogeschool en hun studentenraden worden”, gaat Lersberghe voort. “Wat de concrete dossiers betreft, zoals de academisering van de hogeschoolopleidingen, gaan we eerst eens kijken wat er op ons bord ligt en wat er überhaupt op kan en mag liggen.”

XL Air onderbrengen onder de paraplu van Bast, vindt Lersberghe alvast een interessante denkpiste. De studentenradio krijgt momenteel elk jaar een aanzienlijke subsidie van de VUB-Studentenraad, terwijl XL Air minstens evenveel uitstaans heeft met de EhB en het Rits. XL Air onderbrengen onder de studentenraad van de associatie, zou een oplossing kunnen bieden. “We moeten het daar zeker eens over hebben”, aldus Jonathan Scarlino, voorzitter van de studentenraad van de Erasmushogeschool. Hun Bast-verkiezing heeft nog niet plaatsgevonden: “Ten laatste volgende week beginnen wij eraan.”

0 Comment