Protest bij VUB-bezoek De Crem

Minister van Defensie Pieter De Crem was gisteren op de VUB-campus te Etterbeek. Dit om voor de rechtenfaculteit een praatje te geven over de rol van België in de interventie te Libië. Een dertigtal vredesactivisten organiseerde prompt een protestactie. De Moeial ging erop af.

De actie: een flashmob waarin de activisten zich voordeden als lijken, in de hoop om De Crem  te dwingen om letterlijk over lijken te gaan. Wat hen overigens lukte (met een verbazende snelheid en zonder enige scrupules vanwege De Crem, nvdr.), zelfs sneller dan de camera’s van de aanwezige fotografen, opgesteld aan de ingang van gebouw D, konden registreren. Wij spraken met Mario Franssen, de coördinator van INTAL, een beweging voor internationale solidariteit die  ook actie voert tegen de oorlog in Afghanistan en voorvechter is van de Palestijnse zaak.

“Het was de bedoeling om met deze ‘Die-in’ de minister te dwingen om over lijken te lopen zoals de NAVO dat doet in Libië, waar deze interventie al dertig- tot vijftigduizend slachtoffers gemaakt heeft”, aldus Franssen, die niet vindt dat de organisatie op deze manier het ernstige debat uit de weg gaat. De organisatie had vorige week zélf De Crem uitgenodigd voor een debat, maar dat werd geweigerd.

Is er in Libië dan geen genocide voorkomen? Dat hield volgens de actievoerders geen steek: de interventie heeft volgens hen de menselijke tol enkel verhoogd. Naast deze kost in mensenlevens zou deze interventie ook financieel een ramp zijn. Naar verluidt vijf miljoen euro per maand, of “het bruto maandloon van 2000 beginnende onderwijzers of gezondheidspersoneel”, het kan tellen in tijden waarin we alweer banken mogen redden.

0 Comment