Boek: Nouriel Roubini – Crisiseconomie

Crisiseconomie van economist Nouriel Roubini (foto) en historicus Stephen Mihm handelt, zoals de naam al doet vermoeden, over onze globale economische situatie en hoe die de laatste maanden en jaren het nieuws beheerst. Roubini en Mihm trachten voor de leek de economische problematiek te duiden, en reiken hierbij zowel analyse-instrumenten aan, als mogelijke oplossingen. Een historisch overzicht van crisissen en manieren van denken erover, moet de lezer inwijden in de brede concepten die gebruikt worden in het boek. Hoewel soms kort door de bocht, is het toch een interessante inleiding om de economie ook te plaatsen in een breder spectrum, en niet te vervallen in onversneden kortetermijnanalyses, wat wel vaker gebeurt. De schrijvers zijn, voor alle duidelijkheid, niet op al te veel optimisme te betrappen.

Roubini is dan ook één van de economen die de crash van 2008 wist te voorspellen, al maakt hij snel duidelijk dat hij hierin zeker niet alleen was, een Cassandra-gevoel ten spijt. In soms zeer scherpe bewoordingen legt hij dan ook de vinger op de wonde, als het gaat over de grootste economische dreiging van het moment, wat al wel eens geduid wordt met de frase: ‘Public Debt Crisis’. De initiële respons van de verschillende overheden, om kapitaal te pompen in de noodlijdende economie, is voor Roubini dan ook nauwelijks meer dan het socialiseren van risico. Hij waarschuwt dan ook dat dit voornamelijk tot een anemische groei zal leiden, waarbij de crisis enkel wordt uitgerekt.

Het boek kan dan ook worden samengevat als een pleidooi voor een radicale hervorming van ons economisch en financieel bestel, waarbij de factoren die tot de crisis geleid hebben, duidelijk beleidsgewijs moeten worden aangepakt. De auteurs blijven er echter wel bij dat crisissen endemisch zijn aan de markteconomie, en dat de mogelijkheid tot een crisisvrije economie enkel een fata morgana kan blijken. Economische wetenschappen populariserende literatuur met een duidelijke boodschap, het boek in een notendop.

Crisiseconomie · Over de toekomst van financieel beleid
Nouriel Roubini en Stephen Mihm
isbn: 9789057123313 2011
paperback 372p
prijs: €29.95
uitgeverij: Nieuwezijds/EPO

Moeialtip: Roubini kan ook lachen, duw Roubini + Daily Show op Google in, en geniet.

0 Comment