Veilig experimenten met drugs? (Het beruchte Deel II)

Het is ondertussen al een jaar geleden dat Deel I van dit artikel verschenen is, wat toen voor de nodige commotie zorgde. Er werd beweerd dat het artikel tóch aanzette tot het gebruik van drugs, ondanks dat ik meermaals letterlijk vermeld heb dat het ging om zowel voorlichting als aanzet tot denken over deze stoffen en planten, om zo, via vrij onderzoek te komen tot een eigen kritische, geïnformeerde eigen mening. Het belang van dit onderzoek naar psychoactieve stoffen is ook aangehaald en benadrukt in een onlangs verschenen artikel van Stéphanie Romans, ‘Een toekomst voor Ibogaïne?’

Een andere reactie was dat dergelijke artikels niet thuishoren in een studentenkrant. Hier ben ik het compleet mee oneens. Studenten zijn waarschijnlijk wel de eerste die met dergelijke substanties in aanraking komen, het is dan beter dat deze studentengemeenschap geïnformeerd is. We zitten trouwens aan een universiteit die het vrij onderzoek hoog in het vaandel draagt, en dat is net waarover dit artikel gaat. “Het denken mag zich nooit onderwerpen…” lees ik ergens in mijn agenda. Wel dan, laat ons denken niet onderworpen worden aan angst en vooroordelen. De ondertitel ‘Hobby’ (gekozen door de eindredactie) bij deel één, droeg waarschijnlijk bij tot een misinterpretatie van de intentie van mijn artikel. Hierbij hoop ik dat het doel van dit artikel nu voor iedereen duidelijk is.

MDMA (XTC)

Staat bekend als XTC en wordt direct gelinkt aan feesten en uitgaan, wat jammer is. In eerste instantie zou iedereen XTC moeten mijden. XTC is niets anders dan MDMA (het actieve bestandsdeel) + rommel. En als je een beetje pech hebt, dan zit er niet eens MDMA in en god weet wat er wel allemaal inzit. En dit allemaal terwijl het ‘pure’ product, MDMA, ook op de markt is, en dit zelfs goedkoper. Gelukkig zijn er momenteel opnieuw enkele onderzoeken gestart naar het medische potentieel van MDMA. Recentelijk onderzoek liet al veelbelovende resultaten zien bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis). Meer informatie hierover kan je hier vinden. Bij het nemen van MDMA is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en geen alcohol, aangezien het ook een dehydraterende werking heeft, wat kan leiden tot oververhitting. Door dit te negeren vielen er af en toe slachtoffers, die XTC namen in combinatie met alcohol en een ganse nacht dansten.

Een ideale MDMA-ervaring zou kunnen bestaan uit een rustig avondje met vrienden en voldoende water aanwezig. Het effect is te beschrijven als een drie uur durende liefdesroes die gepaard gaat met een heerlijke bodyhigh. Het luisteren naar muziek wordt een werkelijk plezier, je voelt je verbonden met de mensen in je buurt en lichamelijk contact (strelingen, aaien, …) wordt ervaren als enorm aangenaam. Je krijgt nood aan sociaal contact en begint herinneringen op te halen met je vrienden en iedereen is gelukkig!

Om deze effecten te behouden is het enorm van belang dat je het middel maximaal één keer om de 3 maanden gebruikt, liefst met langere intervallen. Als je het toch vaker gebruikt, vervlakken de effecten aanzienlijk en wordt het eerder een plat, inhoudsloos genieten, wat op zich niet zo interessant is en zonde van het potentieel dat dit middel bezit. Ook is er dan sprake van een heftiger comedown. De dag erna kan je je leeg voelen, en niet bepaald vrolijk, wat zelfs kan leiden tot je echt slecht voelen als je weekend na weekend gaat gebruiken. Lang en veel gebruik leidt trouwens sowieso tot hersenschade. Enkel als het middel héél sporadisch gebruikt wordt, blijft het binnen de veilige normen.

De oorzaak van deze comedown is dat je serotoninevoorraden opgebruikt zijn, en dus opnieuw aangemaakt moeten worden. Je kan dit proces versnellen door samen met de MDMA de volgende voedingssupplementen te nemen: 100 mg vitamine B6, 500 tot 1000 mg vitamine C, 1 tablet magnesium, 1 tablet calcium en 150 mg tryptofaan (1 capsule). Deze zorgen voor een sneller herstel.

Een doorsnee MDMA-dosis ligt rond de 100-150 mg, afhankelijk van je gewicht.

Guarana

Ondertussen is dit middel enorm aan bekendheid aan het winnen. De gemalen noten worden verwerkt in drankjes, thee, snoep, repen, … Het is zelfs op deze campus verkrijgbaar in de Opinio als één van die nieuwe vitaminewaters (die overigens niet zo gezond blijken te zijn). Guarana is de natuurlijke speed: Je wordt alerter, actiever en het verdringt slaap. Guarana bevat cafeïne die, in tegenstelling tot de cafeïne in koffie, traag wordt opgenomen en langer doorwerkt, waardoor je ook geen harde ‘crash’ hebt na de uitwerking. Volkomen legaal te verkrijgen in natuurwinkels als pillen en drankjes. Handig voor de lange bloknachten en de uitlopende feestjes.

LSD

Ontwikkeld door de chemicus Albert Hofmann in 1938, maar pas in 1943 werd de psychoactieve kracht ervan vastgesteld toen hijzelf een minuscule hoeveelheid binnenkreeg. In de jaren ’60 enorm populair in de jeugdcultuur en door paniek van de overheid allerlei mythen toegeschreven waarvan er tot op vandaag nog altijd de ronde doen. Gelukkig zijn wetenschappers sinds kort ook met deze stof opnieuw wetenschappelijk onderzoek gestart in Zwitserland. Meer informatie daarover vind je ook terug op de site van Maps. De effecten van LSD zijn heel moeilijk in woorden te vatten, aangezien er voor de ervaringen gewoon geen woorden zijn. Allereerst zijn de primaire effecten niet de visuele effecten zoals je misschien zou denken, maar eerder de mentale: je gedachtegang verandert, je denkt sneller, je hebt meerdere gedachtegangen simultaan en je ‘ziet’ verschillende verbindingen en associaties tussen alles.

Visueel heb je open en closed eye visuals. Open eye visuals (met je ogen open dus) doen zich voor in de vorm van je gezichtsveld dat licht vloeibaar wordt en waar vormen een fractalische wending krijgen. Ook (afhankelijk van de dosis) kan je verbeelding erop geprojecteerd worden. Je kan contrasten van gezichten, tekeningen, … zien. Closed eye visuals doen zich voor als 3D-ruimten, figuren en schematische voorstellingen van je ideeën en voorstellingen in alle kleurenpracht. Omdat LSD jouw gemoedstoestand projecteert op de werkelijkheid, is het ten zeerste aan te raden dat je je goed in je vel voelt. Als je angstig wordt, kan de trip ook angstaanjagend worden. In dat geval moet je gewoon accepteren wat je doormaakt en ‘go with the flow’. Vooral in het begin van je trip is dit een belangrijke les. Tijdens het opkomen van het effect kan je je zenuwachtig en misschien een beetje angstig voelen. Dit is normaal en gaat over eens de trip begonnen is. Herinner jezelf aan het feit dat het effect sowieso over gaat. Je kan niet ‘blijven hangen’ in een trip.

Wel is het zo dat mensen bij wie psychotische aanleg in de familie zit, extra goed moeten opletten en misschien best geen tripmiddelen nemen, aangezien tripmiddelen psychoses kunnen triggeren. Maar dit is dus enkel als er sprake is van aanleg. Als het je eerste kennismaking is met tripmiddelen, zou een dosis tot 100 µg volstaan (kwart tot een half zegeltje). Best gebruik je het met iemand die al ervaring heeft met LSD en/of iemand die nuchter blijft (sitter). Zorg dat je genoeg tijd vrij hebt: een LSD-trip kan tot 12 uur duren, al zijn tijdens de laatste 2 à 4 uur de effecten al duidelijk naar de achtergrond verplaatst, er blijft toch nog een afterglow hangen.

Trip op een rustige plaats waar je je veilig voelt met bij voorkeur alles in handbereik en enkel met vertrouwde mensen (persoonlijk zou ik zeggen maximum 3 à 4). Als je tijdens het trippen ergens gefrustreerd over raakt, laat dat dan links liggen en doe iets anders. Een persoonlijke aanrader: kijk naar de film Yellow Submarine van The Beatles. Ook het fabeltje van door het raam springen omdat je denkt dat je vliegt, valt door de mand. Want ook al ben je onder invloed van LSD, toch ben je niet zo dom om vanuit een gebouw te springen denkend dat je kan vliegen. Als je dan toch denkt dat je kan vliegen, probeer je op z’n minst eerst van de grond, niet?

Interessante Links

www.erowid.org – Encyclopedie van psychoactieve stoffen met objectieve informatie.

www.maps.org – Multidiciplinary Association for Psychedelic Studies.

www.uitjebol.net – Gezond verstand bij het gebruik van bedwelmende middelen.

0 Comment