Rockrace 2011 IV: de jury en de laatste voorronde

Door Piet Van de Velde

Verslag van de eerste preselectie van Rockrace 2011. Kanshebbers: The Morphophones, Zonder Planeet en Citizen Genes.

THE MORPHOPHONES

De billen waren hard tegen elkaar gespannen bij The Morphophones, want de nervositeit van het duo droop er tijdens het eerste nummer genadeloos af. Gelukkig was er bier, dat het zenuwachtig gedrag wegspoelde. Deze jongens hadden veel naar Kurt Vile & Panda Bear geluisterd en ze surften verder op de chillwave van de laatste jaren. Muzikaal was dit vrij vernieuwend en zat het best goed in elkaar – met loops & jams – maar soms kwam het wat stroef over. De onzekerheid moet weggewerkt worden, want hun zanglijnen kwamen nog niet overtuigend over. Voor de jury waren ze een welkom geschenk met hun originele deuntjes, maar als we moeilijk mogen doen – en we doen niet liever – dan mag een groep van dit kaliber best nog wat scherpere kantjes krijgen. Voor de rest zijn we zeer tevreden om later van deze band nog iets te horen.

ZONDER PLANEET

Rock in het Nederlands. Dan al fronsen meestal de wenkbrauwen in vrij onnatuurlijk posities bij de jury, maar goed, Noordkaap was best te pruimen en we gunnen hen het voordeel van de twijfel (of toch zo goed als mogelijk). Zo zie je maar dat we tot nu aardig zijn geweest. Beginnen deden ze met een intro die een kruisbestuiving was van The Final Countdown van Europe en draailierfolk. DE HORROR! Dan wat later speelde ze een medley van de Power Rangers, Rescue Rangers en de Samsonrock. GRUWELIJK! Eigen teksten waren een samenraapsel van ongein op geitenwollensokkenetiketjes en liefdespoëzie van de puberale Chiroleden. AFSCHUWELIJK! Laten we eerlijk zijn: als jullie niet je best doen om serieus te doen, dan gaan wij dat ook niet doen.

THE CITIZEN GENES

Heeft iemand wel gecontroleerd of een bandlid van deze groep nog studeerde? Deze band viel vooral op omdat ze schenen de studentgerechtigde leeftijd ontgroeid te zijn. Ze leken zich wel te amuseren, gratis aanstekers uitdelend en aangemoedigd door hun eigen fans. De muziek beperkte zich helaas tot Papa-Rock zonder veel meer. Ze mochten ook eens live spelen. Zij waren blij, onze oren iets minder.

Winnaar: The Morphophones.

DAAG, TOT IN DE AB!

0 Comment