Websites voor de geest

De Moeial zocht en vond enkele interessante websites die de geest het nodige voedsel kunnen geven tijdens eenzame momenten achter de computer. Een student moet al eens buiten zijn cursus durven lezen, maar ook buiten zijn cursus durven kijken en luisteren. Nu het internet voor handen is en er toegang is tot ideeën van over heel de wereld, moet men deze kans ook nemen. Warmpjes aanbevolen.

TEDtalks, “Ideas worth spreading”

TEDtalks geniet reeds een bredere bekendheid onder studenten en aanverwanten. Het concept is eenvoudig: een interessante persoonlijkheid, een volle zaal en een lezing die inhoudelijk meestal boeiend maar ook toegankelijk is. Bij momenten is het wat mainstream – type motivational talks, je kan de wereld aan! – echter, tal van fascinerende sprekers stonden op het podium voor TED. Pluspunt: ondertitels in verschillende talen beschikbaar.

Coup de coeur: Benjamin Zander over passie en muziek. Niemand is toondoof en iedereen houdt van klassieke muziek, zeker na zijn talk. Zander legt op zeer eenvoudige wijze een stuk van Chopin uit, “and now you should understand each single word Chopin has to say.”

Fora.tv, “The world is thinking”

Fora.tv is gericht op de actualiteit, het is een forum dat gesprekken en interviews, georganiseerd door andere organisaties, verzamelt. Het focust op prominenten uit de wereldpolitiek, maar geeft voldoende aandacht aan dissidente stemmen, zoals de omstreden Julian Assange. Anderzijds is er ook veel aandacht voor exacte wetenschappen, technologie en milieu. De organisatie schuwt ‘jonge’ onderwerpen niet: zo zijn er lezingen over Facebook.

Coup de coeur: Thomas Hayden: Sex and War. Deze wetenschapper vergelijkt menselijk gedrag en gedrag bij chimpansees om tot de conclusie te komen dat de mannelijke sexe meer risico’s neemt dan de andere. Ook (grote) mannen met meer testosteron zouden grotere risico’s durven nemen. Zelf geeft hij voorbeelden van Amerikaanse presidenten en bankiers. Tijd om een maximumlengte op het premierschap te zetten?

RSA (Animate), “21st Century Enlightment”

Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce, of RSA voor de vrienden, is een organisatie die multidisciplinairiteit en de Verlichting van de 21e eeuw promoot. Ze houdt vier waarden in het vaandel: “onafhankelijkheid, toewijding, eerlijkheid en openheid.” Waren of zijn lid van de RSA: Benjamin Franklin, Karl Marx, Adam Smith, Charles Dickens en Stephen Hawking. Sinds enkele jaren heeft de organisatie een tekenaar onder de arm genomen die de lezingen visualiseert. Velen van de genodigden trotseren gevestigde ideeën.

Coup de coeur: Dan Pink argumenteert in Drive: The surprising truth about what motivates us dat geld niet steeds een goede motivator is. Zeker niet, het kan zelfs contraproductief werken op de werkvloer. Mensen zoeken volgens Pink ook actief om zingeving in hun leven te maximaliseren en niet enkel genot te maximaliseren en pijn te minimaliseren, zoals de gevestigde opvatting is.

0 Comment