Cafétip: A l’Imaige de Nostre Dame Estaminet

De potige man sloeg met een droge slag op de kin van zijn tegenstander. Wat ’n stoot! De ietwat zatte man vloog achteruit en zijn tanden klapten tegen elkaar. De omstanders lachten en gingen weer naar binnen. De verliezer lag in de modder en spuwde zijn tand uit. Deze scène had zich zeer goed in de oude tijden van dit verscholen cafeetje kunnen afspelen; als u eens voor gezellig, typisch Brussels en bijna historisch gaat. Het café zou dateren van 1886, maar delen van het huis zouden teruggaan tot 1695 of vroeger; het Mariabeeld waarnaar het genoemd is dateert uit 1700.

Het is misschien minder bekend dan de chiquere taverne in het steegje er naast, maar deze bruine kroeg heeft nog pit. De toiletten zijn buiten, met een tafeltje recht ertegenover – zelfs in de wintermaanden. Binnen zijn er twee kleine vertrekken, waarvan de muren versierd zijn met oude, bijna breugeliaanse schilderijen. Enkele oude foto’s, bierreclames en houtsnijwerk vervolledigen de kroeg. Er staat ook een oude stoof, enkele volksspelen en nog wat voorwerpen die aan vervlogen tijden doen denken. Het plafond en de pilaren zijn van hout, wat de omgeving des te meer karakter geeft. De tafeltjes staan een beetje waggel en plakken, de stoelen zijn gammel. De sfeer is ongeëvenaard.

De kaart is zoals het hoort, met goede trappisten, aan normale prijzen. Nog eens ongezien bijpraten, gewoon met maten op café, met familie een vergeten plek ontdekken, dat kan. Tot slot: vriendelijk aan de toog, een topcafé!

Locatie: Geschenkengang 3, 1000 Brussel

0 Comment