Rockrace 2011 II: de jury was er weer

Door Piet Van de Velde

Verslag van de tweede preselectie van Rockrace 2011. Kanshebbers: Avenue, Subject Red en Let Lewis Live.

AVENUE

De jongens van Avenue speelde een thuismatch in het RITS-café. Avenue is een groep met voornamelijk liedjes in het Frans naar het genre van Pure FM. In hun platenkast zal waarschijnlijk wel wat van Indochine & Noir Désir staan, maar boeien deed het nooit echt. Het is ‘jolig’ en de mama’s van de groep zullen wel best trots zijn op hun zonen, maar sinds wanneer is dat de opdracht van een rockgroep. Het genre “best gezellige”-rock kan je nog altijd niet vinden op iTunes en het behoeft weinig uitleg om te begrijpen waarom. Al wilden ze het punt schijnbaar nogmaals onderlijnen met hun cover van Natural Blues van Moby. Ze speelden mooi de nootjes na, echter zonder enige toegevoegde waarde. De samenzang van de drie leden was – tijdens het bewuste nummer – zelfs irritant. Er is een verschil tussen hoog en toonvast te zingen en zingen alsof je een wasknijper op de neus hebt gezet. Er was nog even hoop toen ondergetekende een halve song hoorde, helaas duren half-mooie liedjes slechts half zo lang als een mooi liedje. Op papier was dit best een interessante groep, op papier kan ik mezelf natuurlijk ook vleugels geven en was ik derhalve halverwege het optreden weggevlogen.

SUBJECT RED

Een lid kwam schoorvoetend voor hun set meedelen dat hij zichzelf had leren spelen. Het had iets oprecht, en naar alle waarschijnlijkheid zijn ze in het echte leven erg sympathieke jongens. Spijtig genoeg zijn ze echt te vroeg uit hun repetitielokaal gekropen om er al te staan als groep. De dynamiek ontbrak en er zaten nog te veel slordigheden in het gitaarspel om zich nu al te wagen in de harde wereld van het wedstrijdcircuit. Voor je het weet breekt er immers een gemene cynicus je hele groep af en blijf je alleen en verdwaasd achter met het idee dat je wel weet dat je beter kan.

Een goed advies voor de mannen van Subject Red zou zijn; blijven repeteren, zodat je zelfverzekerd op het podium staat. Hiernaast naar zoveel mogelijk verschillende soorten muziek luisteren, zodat de powerpop van vandaag voller en diverser klinkt. Om het in het Oost-Vlaams te vertalen: “Alé jung, drei montj non-stop repeteiren en noste keirj bieter.” Zeker als je de hele familie optrommelt om te komen stemmen lijkt het mij geen goed idee om zo onvoorbereid af te zakken naar deze rockrace

LET LEWIS LIVE

Derde groep van de avond en het begint langzaam een cliché te worden. De derde band stak er met kop en schouders boven de competitie. De potige bluesrock van Let Lewis Live klinkt als een afgetrainde panter die haar prooi in de gaten heeft: compromisloos en gemeen. Het gezelschap was de mosterd gaan halen bij The Black Keys & The Black Rebel Motorcycle Club en dat in een hevige distortion-saus. Toch zou de jury zichzelf niet zijn mochten ze er geen kritische kanttekeningen bij willen maken. Indien de set wat diverser – om niet te zeggen gevarieerder – was, dan zou Let Lewis Live zich kunnen meten met de grote jongens. Het waren de terechte winnaars van de avond, want er bestaan duizenden bluesgroepjes maar Let Lewis Live overtuigde zowel het publiek als de jury dat zij niet zo maar een bluesgroepje zijn.

0 Comment