Linken in Brussel

Door Piet Van de Velde

Bij De Moeial hebben we de sadistische gewoonte om af en toe de Akademos open te slaan, u weet wel, dat andere blad van de VUB dat in kleur uitgegeven wordt door het rectoraat. De Akademos van februari opende met vrolijke cover. Een hoop blije gezichten op het Flagey-plein. Wat bleek, verder in het boekje was er iemand die orakelde dat de link tussen de VUB en het centrum veel beter was geworden. Dit stond in contrast met een vervlogen tijd, toen de geïnterviewde nog zelf een VUB-student was. Nu zou ik graag eens de optelsom maken van het aantal VUB-studenten die regelmatig in het centrum verblijven. Of laten we het nog eenvoudiger maken en zoeken naar de categorie studenten die weten hoe ze te voet tot aan Flagey geraken –wat nog altijd Elsene is en een serieus eindje wandelen van het centrum.

Uit onderzoek dat aan de VUB gevoerd is over cultuurparticipatie van haar studenten, bleek dat het maar ging om een beperkte groep. De link is er met andere woorden nauwelijks. Het adagium de link met het centrum heeft meer weg van een handig excuus. Het wordt namelijk gebruikt om de eigen fondsen voor de culturele diensten van de VUB te reduceren. De motivatie hierachter is: “Als ze een optreden willen meepikken kunnen ze naar de AB, Botanique of de Vaartkapoen… Als ze een theatervoorstelling willen zien kunnen ze toch naar de KVS, Bottelarij… Als ze naar de film willen gaan, dan is er daar toch ook een uitgebreid aanbod?” Dat zijn nu eenmaal de tonen van het sofistisch schaamlapje dat telkens gehanteerd wordt bij kritische vragen over het cultuurbeleid. Al te vaak wordt vergeten dat een breed aanbod aan culturele evenementen een campus aantrekkelijk maakt voor nieuwe studenten. Reken daar nog eens bij dat je dankzij meer cultuur op de campus, zo ook instaat voor studenten met een breder ontwikkeling.

Maar gelukkig zien we in diezelfde Akademos nog andere linken met Brussel. Zo is er de link met de sympathieke politicus uit Jette, Sven Gatz. Oudere studenten zullen zich hem nog wel herinneren als de man die graag een stuk natuur zag verdwijnen in ruil voor een voetbalveld voor zijn eigen voetbalclub. Een echte sportieveling, want het is een club waarvoor hij wel eens een kopstoot durft te verkopen op het veld. Nu, met veel moeite heeft men getracht om dat initiatief zo goed mogelijk tegen te houden. Het gevolg was dat hij even van de academische voorgrond verdween. Voor de mensen die Sven Gatz niet kennen, geen vrees. Hij heeft hier immers nooit een universitaire opleiding genoten, maar wegens het etiket Vlaams(ch)e politieker in Brussel werd hij destijds met open armen ontvangen door oud-rector Van Camp. Gatz is het soort individu dat graag aanwezig is op een middernachtmis in Brussel. Een mens zou zich afvragen hoe ze de linken daar bij de redactie van Akademos blijven vinden. Misschien is de georkestreerde comebackshow van Gatz eerder nieuws voor een volgende Moeial.

Maar nu we toch over politici bezig zijn, kunnen we het eens even hebben over onze minister van onderwijs: Pascal Smet. Zoals zijn oud-woordvoerster onlangs meedeelde: “Hij is Brussel vergeten.” Spijtig genoeg is dat niet het enige. Zo is ook de ontwikkeling van een eigen visie over hoger onderwijs niet aan de dagorde. Op de receptie van VVS, (en bref de vertegenwoordigers van de studenten bij de hoge instanties) bevestigde hij in zijn – waarschijnlijk geïmproviseerde – speech dat het hoger onderwijs de volgende jaren nog altijd de woorden ‘rationalisatie’ en ‘optimalisatie’ zal moeten slikken zonder dat er daar iets in de plaats voor komt. Lees dus: het beleid van besparingen ten voordele van de universiteiten in de provinciesteden ten westen en ten oosten van ons, zal blijven verder gaan en dit ten nadele van onze eigen instelling. Als overmaat van ramp vinden onze decanen niet eens de richting naar het centrum. Zo ontbrak de VUB-decaan, Van de Craen, op de uitnodiging over de bespreking van de vernieuwde tweejarige masters Wijsbegeerte op de info-dag van VVS in het Vlaams Parlement.

Maar nu een beetje goed nieuws! De studentenraadsverkiezingen zijn weer in aantocht. Zin om een coup d’état te plegen op deze studentenraad? Nou, stel je dan maar gerust kandidaat. Het is nodig, want over twee jaar zal het budget van de VUB ingekrompen worden, en dan heb je niemand anders om de schuld op te steken danjezelf.

Valé

0 Comment