Honey, here we come!

Door Piet Van de Velde

Heb geen vrees, De Moeial is terug. Na een verlengde rustpauze van een semester, maar met hetzelfde vuur. Niet dat De Moeial een rustpauze wou nemen, want we willen de grote massa van lezers hier zeker en vast niet teleurstellen. Spijtig genoeg dachten een paar kwaadaardige lieden er toch anders over. Gelukkig zijn Brussels finest nu bezig met een politie-onderzoek om het fijne hiervan te achter halen. Als we meer details hebben, zullen we deze hier zeker publiceren.

Tijdens deze jaargang dient u geen schrik te hebben dat de kwaliteit van uw favoriete studentenmagazine zal dalen. De artikels zullen nog altijd veruit de beste zijn die u ergens lezen kan. De academische overheid in al zijn vormen zal nog altijd beven bij het zien van onze edities. U zal, met andere woorden, nog meer lekkers krijgen om uw gesprekken met uw vrienden te voeden. We hebben zelfs een nieuw redactielokaal. U kan nu al uw bombrieven sturen naar Triomflaan 35 sturen! Wel duidelijk vermelden dat het voor De Moeial is, en niet voor Vrij Onderzoek. Onze huisgenoten krijgen immers al meer dan genoeg post!

Nu even snel overlopen wat er zo al is gebeurd tijdens onze verlengde rustpauze. Op de academische opening is de minister van Onderwijs even komen meedelen dat de VUB niet op extra fondsen moet rekenen, in een speech die misschien eerder kon gegeven worden op het college van Denderwindeke. Goed, onze rector heeft dan een eisenbundel in elkaar gestoken om toch de unieke situatie van Brussel te verduidelijken; want uniek, dat is ze zeker! Bijvoorbeeld in de alliantie met de UGent. Er was serieus wat tumult ontstaan bij het uitreiken van de gemeenschappelijke diploma’s. De wijze heren aan de oevers van Leie en Schelde vonden het niet nodig om de VUB hierop te vermelden. Niet dat het ging om een vergissing bij het lay-outen, maar omdat ze vonden dat het vermelden van de VUB geen toegevoegde waarde zou brengen op het diploma van de gemeenschappelijke opleidingen.

Ook de Studentenraad zit niet stil. Onder leiding van oud-LVSV-voorzitter Thomas Donnez zijn er wat verandering op til. Het pleidooi voor meer transparantie slaat aan; een open plenaire vergadering en de toegang tot de verslagen van de studentenraad zal gemakkelijker worden. Stappen waar wij bij De Moeial enkel maar voor kunnen applaudisseren. Hier stopt gelukkig de werklust niet van deze Studentenraad. Er komt namelijk een discussie over hoe en welke projecten de studentenraad gaat subsidiëren. Er is al één informele vergadering geweest, waar er al een paar denkpistes overlopen zijn betreffende deze materie. Concrete stappen zijn er nog niet ondernomen, buiten het feit dat ze het er nog eens gaan over hebben tijdens het studentenraadweekendje.

Een weekendje op de kosten van de VUB, net zoals de grote jongens van het rectoraat dat hebben gedaan vorig jaar bij het in elkaar steken van het Algemeen Strategisch Plan (= het financiële meerjarenplan van de VUB). Niets op tegen dat de Studentenraad aan de interne groepscohesie werkt, maar ze zijn al gaan bowlen op kosten van de VUB. Niets op tegen dat de Studentenraad een weekend lang wil discussiëren over interne reglementen, het financiële aspect van ondersteuningsbeleid, enzoverder. Enkel willen we opmerken dat in een tijd van financiële malaise aan de VUB, het misschien niet de meest passende keuze is om zo met geld om te springen. Vooral in het achterhoofd houden dat de Studentenraad het financiële controle-orgaan is voor zowel Vrij Onderzoek, De Moeial als het BSG! Uit eigen ervaring sprekend, laten ze dan wel terecht hun kritische stem luiden over ons beheer van publieke fondsen.

Met andere woorden: er is weer nood aan De Moeial. Tot zover zullen we zelf niet gaan bowlen, op weekendje vertrekken of een andere lucratieve manier vinden om aan teambuilding te werken. Of het zou gewoon kunnen dat we aan teambuilding proberen te werken door u elke maand op uw wenken te bedienen.

Valé

0 Comment