De Moeial heeft besloten wat de tien beste platen van het jaar zijn

10. Dirty Projectors – Bitte Orca
Domino Records

Wij zijn fan, net zoals mevrouw zwanigheid Björk en Talking Heads-opperhoofd David Byrne (ja, die man heeft een leven gehad voor dat ie samples maakte voor windows media player, maar is zo te zien terug op het goede pad). Een plaat die koude gitaarriffs combineert met casiobeats, die af en toe drie vierde van de maat missen. Ze hebben wel acht platen/EP’s/compilaties moeten wachten voor de wereld een beetje klaar was voor hun geluid. Experimentele pop zeggen ze dan. HEAVY SHIT zeggen wij.

Hipster Muya’ll says:
They are so Xperimental. I wonder if they understand themselves. I hope more ppl understand them. It already took them 1000 blogyears to become a “buzz”-band. Though I relate to them. Like my Luther the King said ‘I have a dream Y’all”. I dream I have a meaningfull relationship with singer/musicmaker Angel Derdoorisumfing. She relatable. 

 

9. Japandroids – Post-Nothing
Polyvinyl Records

“Japandroids are maximal – a two piece band trying to sound like a five piece band”, kregen we te lezen in de perskit van de bassistloze groep uit Vancouver, Canada. Natuurlijk was er eerst een gezonde argwaan, want muzikanten hebben de neiging bij het jammen zo hard en luid mogelijk”songs” te spelen en nadien te denken dat ze die geweldig gemaakt hebben. Terwijl deze “songs” negen op de tien keer klinken als het geluid van een laattijdige abortus op Magriet Hermans. Nou, dan is dit de plaat gevuld met de een-op-tien-kans. Een rechtoe rechtaan D.I.Y. met gevoel voor hooks. De teksten zijn misschien wel simpel zoals vroeger bij Sonic Youth (zie bijvoorbeeld in de song Wet Hair: “we rock the gauntlet/let’s go to France/so we can frenchkiss some French girls”). Niet echt James Joyce, maar dat is een verwaarloosbaar detail bij het spervuur aan post-garage-no-fi-rock (probeer zelf maar een beter genre te vinden) op deze plaat.

Hipster Muya’ll says:
This is music for me & bros. My bros are important to me. It’s the strongest non-heterosexual link there is between one and his peers. Like the Panda Bear says: BROS. He elequantly put that one. I feel the music is so loud that it must be authentic. 

 

8. Atlas Sound – Logos
4AD

Het muzikale genie van het jaar, alsook coolste persoon met het syndroom van Marfan sinds Abraham Lincoln, Bradford Cox, bracht dan toch de plaat uit die bijna niet verschenen was door een toevallig zelf veroorzaakt lek van op zijn eigen mediafire-account. Vorig jaar maakte hij nog met zijn groep Deerhunter de plaat van het jaar, en de bijpassende EP van het semester dit jaar, maar met Logos schiet hij recht in de roos. De songs/tracks/scapes gaan van Beach Boys-melodietjes tot experimentele soundscapes, maar keer op keer blijven ze catchy. Het feest is volledig als Panda Bear (Noah Lennox) van Animal Collective nog eens op bezoek komt en eventjes een zanglijntje neerzet op een van de beste singles van de zomer: Walkabout. Al zou het unfair zijn om de prestatie van Laetitia Sadier van Stereolab, in het even spectaculaire Quick Canal, te vergeten. Een mens zou nog gaan willen dat hij het syndroom van Marfan heeft als zo’n grensverleggende muziek een symptoom is.

Hipster Muya’ll says:
I feel like I ‘enjoyed’ this band/album, but wonder if it was ‘overrated.’ Feels like it followed the model of having 2.5 ‘obviously good songs’, then sorta just existing in positive chillspace for the rest of time, with a few ‘kewl sounding parts.’ Is there place left for guitar music in 2K10? Do albums need more than 2.5 songs to be a good album? Is having a syndrome a new meme? 

7.The Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz
Interscope

We schrijven april 2004, eerste cluboptreden van de YYYs in België in de Botanique. De zaal was voor drie vierde gevuld met onze Engelstalige medemens. Een jaar na de release van Fever to Tell, drie jaar na hun eerste EP. Karen O verscheen op het podium in iets van Christian Lacroix en de volgende veertig minuten zei ze tegen het publiek onder de auspiciën van de scherpe gitaar van Nick Zinner: dat as a fuck young you suck en dat de cool kids belong together. Nu, meer dan vijf jaar later, hebben de gitaren plaats moeten maken voor synths; met de tijd meegaan, zeggen ze dan. Het is niet zo’n meesterwerk als Fever To Tell, maar wel een ontzettend stevige en diverse plaat. Karen O meer als Patti Smith dan Janis Joplin, en een zegen voor de remix-industrie, want van A-Trak tot Passion Pit wagen ze zich allemaal aan het herwerken van de nummers. Een beetje overbodig, want de meeste zijn al dansbaar genoeg.

Hipster Muya’ll says:
Must be the oldest band in the list. They must be from the 1940’s. When u needed to start your band with “The”. Remember that Spike Jonze directed some black & white movies for them. Wonder if Karen O knew Jesus. They perfectly re-branded them with having synths, the facelifts of 2K9. No one will ever know how old they are.

 

6. Passion Pit – Manners
Frenchkiss Records

Nog meer synths en danspasjes vinden we terug bij Passion Pit. Zelfs de zuurste pruim zal zijn hoofdje wel even laten losschudden op de beats en bleeps van Passion Pit. Af en toe gaat het eens over the top maar nooit loopt het ergens faliekant af. Nee, het is de pastelkleurige kitsch die bij momenten van de plaat afdruipt, die hem ook zeer toegankelijk maakt. Verre van een slechte livegroep, zoals dat wel het geval is met een statische Telepathe en aanverwanten.

Hipster Muya’ll says:
A band/concept/album that will be a synonym for the 2K9. It has some Anco in it, some synths, feels like u can tell a bros about it withouth being ironic. Wonder if they’ll still exist in the 2K10? Wonder if it was rite to put so much “effort” in convincing people that their music was “good”.

5. Fever Ray – Fever Ray
Rabid Records

Een plaat die een mens weleens in zijn elpeebaak durft te steken omdat ons madame die wel goed zou kunnen vinden, maar uiteindelijk is het wel een rijk gevulde plaat. Geen plaat tegen de winterdepressie misschien, maar wel een die vooral stilistisch af is, zoals we dat van mensen van de The Knife kunnen verwachten. De sterkste nummers van de plaat bewegen eerder als een slang en bijten af en toe van zich af met de stem van Karin Dreijer Andersson.

Hipster Muya’ll says:
They come from Scandinavialand. Must be cold there. Music sounds if it’s ready to be cyberfrozen for 1 million years and rediscovered by the neo-bros who would most likely have the perfect society of meaningful and authentic brands. Like in that sci-fi movie Back to the Future Michael J. Fox would play a good bro, if he wasn’t born 2 late. I hope the neo-bros can save him! I hope the vampires from Twilight won’t steal this band.

4. Wild Beasts – Two Dancers
Domino Records

Wild Beasts heeft dit spel handig aangepakt: Fever Ray combineren met wat Dirty Projectors en daar een zanglijn, die bombastisch trekken niet schuwt, op smeren. Slimme jongens uit het provinciale Kendal, want door deze handige mix is dit bij uitstek voer voor eindejaarslijstjes. Niet dat die maar een woord zouden willen reppen in de richting van plagiaat, want het resultaat blijft een hoop ijzersterke liederen, met teksten waar The Decemberist jaloers op zouden zijn.

Hipster Muya’ll says:
Insiders from the music industry see great things for this band. They say they play folk music then they did kill Bob Dylan? Will they kill Bob Dylan for brand purposes? Will they hit Bob Dylan like Chris Brown hit the diva Rihanna? Will they be on E-news.com? Too many questions, 2K10 is scares me.

3. The xx – XX
Young Turks

The xx komen uit goeie muziekgrond, namelijk Elliot School in London, waar ook leden van Hot Chip, Four Tet en Burial op school hebben gezeten. Dat staat echter wel los van hun inktzwarte mengeling van dubstep, r&b alsook melancholische popmuziek, die zo onovertroffen bitterzoet is. Hun cover van Aliyaahs Hot Like Fire, bonustrack in de Europese zone, zal niet overtroffen worden in de komende negen decennia. Maar de plaat op zichzelf is al ijzersterk genoeg om rustig op eigen benen te kunnen staan, zodat het praten over die ene cover zelfs overbodig is. Zowel het mooie gestroomlijnde Crystalised, als het even duistere en sobere Islands steken er wel met kop en schouders bovenuit.

Hipster Muya’ll says:
Must be the meme of 2K9. I wished I had facebooked, twittered, tumblrd more about them. Hypem.com told me I should like them alot. They’d control the mp3-blogmarket. They must be billionaires by now. Obie Mama should ask them advice to solve the economical crisis.

2. Wavves – Wavvves
Fat Possum Records

Nathan Williams aka Wavves werd misschien bekend bij het grote publiek door zijn meltdown op Primavera, waar hij koffie, valium en ecstasy met elkaar had gemengd en nadien zelf zei dat hij een alcoholverslaving had. Ach ja, boys will be boys zeggen we dan als we deze plaat onder handen krijgen. Dan is er weer veel goedgemaakt. De plaat, die origineel op goede oude cassettes was opgenomen en later zonder al te veel technisch vernuft op cd gezet, klinkt zo rauw en luid dat dit het meest doeltreffende wapen is tegen de r&b-rommel die je gratis kan meepikken tijdens een metrorit van BXL-Centraal naar Petilion. De songs geraken moeilijk voorbij de twee-minuten-en-half-grens, maar de complexloze manier waarmee ze zijn gemaakt en blijven hangen is een superlatief van negen waardig.

Hipster Muya’ll says:
” P4K loves. P4K hates. P4K misses. The sad story about Wavves. Probably invented googlewavves too. Don’t know what googlewavves does. I have a googlewavves. I hope I can twitter about things on googlewavves. Hope he gets money from google from letting them use his idea. I hope googlewavves doesn’t become an alocoholic. 

1. Animal Collective – Merriweather Post Pavillion
Domino Records

Nou ja, onverwacht is dit niet he. En koop eens die cd.

Hipster Muya’ll says:
Hope this not 2 zanny to put on # 1. Hope y’all don’t think it’s ghey. Hope ppl still remember the beginning of 2K9. When the year came rose from its ashes, just like Bibi Spears. No 1 can ever stop a year. No one can ever stop the AnCo in the 2K9!

Voor de rest zouden we wel nog even Grizzly Bear, Fanfarlo, St. Vincent, Temper Trap, The Drums, Beach House, Clues, Islands, Bear In Heaven en Telekinesis willen bedanken om ook fijne plaatjes dit jaar de wereld in te zenden.

0 Comment