B*LGA-pers pakt uit met Bologna-special

B*LGA-pers is een feit. Een Bologna-special uitgebracht door de vier toonaangevende studentenbladen van Vlaanderen: De Moeial uit Brussel, Veto uit Leuven, Schamper uit Gent en dwars uit Antwerpen.

Een anthologie van de onderwerpen in onze gemeenschappelijke editie:

Boe, Bologna bourgeoisie Minister Frank Vandenbroucke reageerde euforisch op het eindcommuniqué van de conferentie: “Het onderwijs wordt socialer, overheden moeten meer investeren.” Toch ontbreekt een belangrijke financieringsmaatregel: er staat nergens dat de studiekosten gedrukt zullen worden en dat inschrijvingsgelden niet verhoogd mogen worden. Naar een Stanford in Europa?

Europese experts over de onderwijsevoluties Ján Figel, Europees commissaris voor Onderwijs: “Ik geloof dat onderwijs een manier is om uit de huidige economische crisis te raken. Studenten moeten over meer, betere en relevantere vaardigheden beschikken wanneer ze naar de arbeidsmarkt gaan.”

Universiteiten, geen politiemannen Studeren zonder papieren: het kan, maar niet overal, niet voor iedereen en met beperkte rechten. Instellingen bepalen zelf welke vluchteling zich wel of niet mag inschrijven. Een wettelijk kader blijft onbestaande, willekeur is troef. Universiteiten vragen dringende richtlijnen vanuit de overheid. Mart Buekers, vicerector Studentenbeleid aan de KU Leuven: “Het zou de zaken erg vergemakkelijken als álle Vlaamse instellingen aan hetzelfde eind trekken.”

Deze artikels, en veel meer, kan u hier lezen.

0 Comment