RockRace 2009: Wat u al dan niet gemist heeft

U kent de RockRace, u weet dat dit muziekconcours jaarlijks doorgaat en u weet dat de voorrondes afwisselend plaatshebben in het KultuurKaffee en De Monk. Wie u misschien niet kent, zijn de muzikale gezelschappen die er ten dans speelden. Bij dezen de KKK, oftewel de KultuurKaffeeKastanjes, die u zelf uit het vuur kan halen door de tekst hieronder te lezen. De voorrondes in het KultuurKaffee voor u gebundeld.

Door Piet Van de Velde

23 februari

Band: Timer
Plaats: Antwerpen
Klinkt als: Een saaie Isis
Track: /
Wat zegt De Moeial? Wel, zo horen we het niet graag, maar het is tegenwoordig hip om sludge en postcore te spelen. Grote namen als Isis hebben het pad geplaveid voor minder geslaagde rip-offs. Nu heeft Timer wel verschillende invloeden, maar uiteindelijk hebben ze moeite om gewoon niet te hervallen in telkens dezelfde metal-achtige hoeken.

Band: Narakeia
Plaats: Sint-Pieters-Leeuw
Klinkt als: Millionaire, Black Box Revelation, Radio Infinity
Track: Screw California
Wat zegt De Moeial? In tijden dat Josh Homme bij hoog en bij laat zit te beweren dat stonerrock dood is, proberen deze drie jongens uit S.P. Leeuw een poging te doe nom hem het tegendeel te bewijzen. Helaas komt het net iets te herkauwd over, maar ondertussen timmeren ze wel verder aan hun stevige live-reputatie.

Band: The Wolves
Plaats: Ergens links van de Derde Pittastraat
Klinkt als: The Raconteurs op een zondagmiddag
Track: Hun cover Fallin’ van Alicia Keys, of Black Jack
Wat zegt De Moeial? Het groepje is niet vies van een stevige brok blues te verwerken naar twee-minuten-en-een-beetje-meer songs. Enkel zullen ze hard genoeg van zich af moeten bijten om potent te zijn en echt potten te breken.

2 maart

Band: Sensuur
Plaats: Alsemberg
Klinkt als: Blink 182, Foo Fighters
Track: The World Will Die
Wat zegt De Moeial? Bij het openen van de myspace van de groep zie je dat ze een serieuze aanslag gepleegd hebben op het repertoire van The Hives. Ook The Smashing Pumpkins kregen een behandeling. Misschien mikken ze hun pijlen op de Kunstbende, maar in de Rockrace zullen ze toch wat meer pit aan de dag mogen leggen als ze verder willen geraken.

Band: Cave Control
Plaats: Leuven
Klinkt als: Mensen die een midlife crisis hebben
Track: /
Wat zegt De Moeial? De jaren ’80 zijn terug en in de mode. Spijtig genoeg blijft de lame-ass hair rock uit de mode, maar goed, inspiratieloze rock ’n roll is ook wel een keer iets anders.

Band: Heartbeat:zero
Plaats: Brussels
Klinkt als: Een keer iets nieuws
Track: Our Wedding in Vegas
Wat zegt De Moeial? Het zou veilig zijn om te zeggen dat Heartbeat:zero experimenteel is, maar ze zijn zelf dat tikkeltje te energetisch om zo’n brave beschrijving onder hun naam te zetten. Het lijkt op een beestje dat kan noch wil stilzitten.

Band: Zonder Planeet
Plaats: Halle
Klinkt als: Monza ft. Ingeborg
Track: Vooruitkijkspiegel
Wat zegt De Moeial? Nederlandstalige rock altijd zo’n gevaarlijk beestje. Velen proberen wat te lijken op De Mens, maar worden hoogstens een variatie op De Kreuners. Zonder Planeet wringt zich lichtjes weg van de concurrentie, maar de vraag is of hun songteksten overeind blijven in een live-set.

9 maart

Band: Tubelight
Plaats: Diest
Klinkt als: Television, Richard Hell & The Voidods
Track: Need It
Wat zegt De Moeial? Op dezelfde avond twee grote kansmakers. Deze mannen zijn creatief bezig geweest met de klas van ’77 uit de CBGB’s. Lower Manhattan aka Diest zendt inderdaad zijn strafste mannen uit naar het KultuurKaffee. In de Groene Michelingids zou er naast hen staan: Vaut le détour.

Band: Carbon
Plaats: Lommel
Klinkt als: The Modern Lovers, Orange Black
Track: Easy Money
Wat zegt De Moeial? Eerst waren we nog geschokt door het idée van drie kick-ass groepen op één avond, maar Carbon blijkt plots het twijfelgeval. Ze willen je graag alle hoeken van de kamer laten zien met hun scherpe riffjes, maar uiteindelijk breekt het nooit helemaal los.

Band: Willow
Plaats: Meise
Klinkt als: Roxy Music, Clap Your Hands Say Yeah, Black Kids
Track: Heart Smart
Wat zegt De Moeial? Neurotische zenuwtrekjes en keyboardriffjes in een mix van haastige gitaren en een Robert Smith-stem. Een grote kanshebber voor een finaleplaats, hopelijk delen jullie onze mening.

Band: Bad Cirkuz
Plaats: Leuven
Klinkt als: Linda Ronstadt, Randy Newman
Track: Missing Blues
Wat zegt De Moeial? Bas Cirkuz heeft al eerder een plaatsje veroverd op Marktrock en hun bluesachtige jazz is zeker gericht op het grote publiek. Wat easy listening op een avond explosief gitaarrockgeweld.

16 maart

Band: Psycho 44
Plaats: De Kempen, DC
Klinkt als: QOTSA meets Does It Offend You, Yeah?
Track: Dance MTHFCKR Dance
Wat zegt De Moeial? Elektronica stonerrock? Zo te zien kan het allemaal in de Kempen. Stevig, zeer stevig. Onversneden brok meedogenloze rock.

Band: The Garden Chairs
Plaats: Linkebeek
Klinkt als: Razorlight, The Wombats
Track: The Hate Song
Wat zegt De Moeial? Voor een britrockgroepje ligt de zanglijn toch iets te veel begraven in de muziek. Toch blijft The Hate Song een goed nummer, waarin ze creatief omgaan met hun invloeden.

Band: The Roleplay Bandits
Plaats: Beigem
Klinkt als: Axl Rose, Nailpin
Track: Insane
Wat zegt De Moeial? We zijn het er hier met zijn allen over eens dat er met de muziek nog iets te doen valt, maar het gevoel van Eddie Vedder aan de zang maakt het allemaal een beetje cliché.

0 Comment