Verbouwing van studentenhuis Nieuwelaan ligt op schema

Over een paar maanden is het studentenhuis in de Nieuwelaan weer open en in gebruik voor studenten. Sinds afgelopen zomer is men bezig geweest met een ingrijpende verbouwing. Prijskaartje: 6,5 miljoen euro. De investering was meer dan nodig, want het gebouw stond na jaren intensief studentengebruik nauwelijks nog overeind. Tussen stof en drilboren loodste Ludo Reuter, diensthoofd Huisvesting, De Moeial door het voormalig Guantánamo Bay aan het spoor.

Door Kristof Gombeer en Daniël van der Meer

De verbouwing brengt een groot aantal veranderingen met zich mee. Zo zal de Nieuwelaan in feite opgedeeld worden in vijf aparte gebouwen met op elke verdieping een woonunit, waar tien à twaalf studenten gehuisvest zitten. Branddeuren scheiden de woonunits van elkaar, waardoor er een einde komt aan de eindeloze gangen. Men kan dus ook niet meer doelloos rondspoken tussen de gebouwen; een branddeur gaat enkel open bij brand. De kans op diefstal en andere onwelkome gasten neemt hier ook door af.

De metamorfose van de NWL zet zich ook door in de koten. Per woonunit komt er een gemeenschappelijke badkamer met vier doucheruimtes, voorzien van een wastafel. Daardoor hebben in de kamers de oude individuele badkamertjes plaatsgemaakt voor een open ‘brolkamer’; de tussenmuur blijft wel behouden. Het idee is dat studenten hier hun kleren en frigo kunnen herbergen. Voor de een zal het een dressing worden, voor de ander een wijnkelder.

In de kamer zelf staat een vast bureau aan het raam, vergelijkbaar met die van de Schoofslaan. Wij waren vooral onder de indruk van de ramen. Ja, dat kan. Woonervaring in de oude Nieuwelaan leert namelijk welk een rampen met ramen mogelijk zijn. En dus ook welke rampen te voorkomen zijn. Voortaan zijn de vensters voorzien van geluids- en zonwerend glas (een eerste levensbehoefte aan de treinkant van de NWL), een kliksysteem waarmee de twee ramen op verschillende standen open kunnen staan en een ventilatiestrip. Hulde.

Behalve de douches moeten ook de toiletten en keuken gedeeld worden. Per woonunit zijn er twee zit-wc’s en een urinoir. De keuken is bijna tweemaal zo groot als voorheen; fraaie kookplaat, veel zonlicht en vooral veel ruimte om gezamenlijk te dineren. Nog een bericht dat de nostalgici onder u vrolijk zal stemmen; de kotdeuren zijn voorzien van een VUB-oranje verflaag.

Een andere nieuwigheid is dat de liften nu, in tegenstelling tot vroeger, tot in de -1 kunnen. In de kelder blijft een garage. Een verdieping lager, in de -2, komen een vijftal ontspanningsruimtes en een toegang tot de tuin. Het grasveld tot aan de zinloze geluidswal bij het spoor biedt veel mogelijkheden, maar over de precieze invulling bestaat nog geen duidelijkheid.

Hoewel je voor elk van de vijf ‘gescheiden’ gebouwen een aparte ingang hebt, zal er ook een centrale hoofdingang zijn. Hier komen de drankautomaten, wasruimte en administratie. De conciërgewoning is daar eveneens.

U hebt het begrepen, de Nieuwelaan gaat er flink op vooruit. Ludo Reuter wist ons nog te vertellen dat, hoewel enkele studentenkamers al zijn toegewezen, er nog geen stormloop is bij de studenten om volgend jaar hun intrek te nemen in de NWL. Onzekerheid over het tijdig voltooien van de werken zal hier zeker meespelen. Tot op heden verloopt alles nog volgens schema en zou het gebouw in juni klaar moeten zijn, wat nog een marge vrijlaat om eventuele schoonheidsfoutjes recht te zetten.

0 Comment